Sāļais pīrāgs (quiche, kišs) ar kūpinātu lasi, ceptiem sīpoliem un sieru

by katrina

Quiche_11

Kas tas kišs (quiche) īsti ir? Tiem, kas nesaprot franču valodas gudrības, mēle gluži prasās teikt: kuiče. Bet tomēr kišs. Izrādās, ka tā ir gandrīz omlete, ielieta kārtainās mīklas formā, papildināta ar dažādiem labumiem (piemēram, bekons, vista, spināti, siers, sīpoli, salami, lasis, puravs, kabacis, sparģeļi…nu, gandrīz viss, kas atrodams ledusskapī).  Beigās sanāk, ka kišs ir diezgan sātīgs ēdiens, kas gauži piestāv ziemīgām brokastīm vai brančam  (jo, kamēr tika taisīts, brokastu laiks jau sen bija aiz muguras), jo pēc šī ēdiena enerģijas būs daudz.

Iekš kiša var likt visu, ko sirds kāro, taču šoreiz izvēle bija par labu kūpinātam lasim, līdz ar to šai receptei būs nepieciešams:

  • kādi 300-400 grami kūpināta laša (veikalā var dabūt labus laša vidus asakas atgriezumus + drusku arī laša vēderus)
  • kārtainā mīkla (mums pie rokas bija Tešlas ražojums, 6 lapas iepakojumā. 1 kiša formai 28 cm diametrā pietika ar 2 tešlas lapām)
  • siers – kādi 200 grami
  • 2 prāvi sīpoli
  • garšvielas – melnie pipari, timiāns (sāli likt gandrīz nevajag, jo sāļš jau ir lasis un siers)
  • 4 olas
  • 1/2 glāzes piena

1. Vispirms notiek mīklas pielaikošana pīrāga formai. Ar 2 lapām bija pietiekami, tās kopā sabīdot un izstiepjot plašumā ar mīklas rulli uz diezgan miltaina galda. Rezultātā iegūst ar mīklu izdarinātu formu. Tā kā cepeškrāsnī mīkla nedaudz sarausies, maliņas var atstāt drusku garākas, kā nepieciešams. Formu ar kārtaino mīklu liek iekšā cepeškrāsnī nedaudz ~ 10 minūtes apcepties 200 grādos (lai apakša pārāk neuzpūstos, sākumā formā var iebērt pupiņas, pēc tam tās izņemt). Pēc pupiņu izņemšanas apcept vēl 10 minūtes (ja ir jancīga krāsns un nu nav īsti saprotams, cik ilgi cept, mīklai jābūt līdzīgi mīkstai kā kruasāna viducis un nedaudz zeltainai).

Quiche_01

Quiche_02

Quiche_03

Quiche_04
2. Ķeras klāt pie sīpoliem, tos nomizojot, sagriežot šķēlēs un cepot olīveļļā, kamēr tie kļūst brūnīgi un karamelizējas.

Quiche_05

Quiche_06
3. Lasi izloba no asakām. Sarīvē sieru.

Quiche_07
4. Olu sakuļ ar pienu, lai rodas viendabīga masa. Olai pievieno melnos piparus.

Quiche_08a

5. Mīklas formā liek lasi, sīpolus un sieru, kam pāri pārlej sakulto olu. Virsū var uzbērt timiānu.

Quiche_08

Quiche_09

6. Cep aptuveni pusstundu 200 grādos.

7. Kad kišs ir apbrūnējis, nelīp pie kociņa un vēders prasa brokastis, to var ņemt ārā un likt galdā. Silts ir dikti gards!

Quiche_10

Quiche_12

Ja ir vēlme pagatavot bilžu attēlos redzamos grillētos tomātus:
1. Tomātus sagriež šķēlēs;
2. kamēr taisa kišu,  mazā temperatūrā (~150 grādi) tomātus cep cepeškrāsnī (manā cepeškrāsnī pietiek, ja tos ievieto krāsns augšdaļā, jo tur temperatūra ir krietni mazāka). Gatavajiem tomātiem var uzpilināt nedaudz ķirbju sēklu eļļas.

Grilled_tomatoes_01

Grilled_tomatoes_02

7 Responses to “Sāļais pīrāgs (quiche, kišs) ar kūpinātu lasi, ceptiem sīpoliem un sieru”

  1. Ļoti gards. Ja pieci ēdāji, šāds kišs branča laikā pazūd nemanot!

  2. izlasiet citas receptes, kārtainā mīkla nav priekš kiša. es rūgti nožēloju, ka sekoju šai receptei.

  3. man tāds pastulbs jautājums. ko pēc tam var darīt ar tām apkarsētām pupiņām? Iebērt burkā un gaidīt nākamo cepamreizi, jeb izmērcēt un piešaut zupai?

    • Es darīju tieši tā – iebēru burciņā un glabāju nākamai reizei. Katru dienu gan šādas reizes nav, bet vismaz ir, ko izmantot, lai nebūtu jāpērk īpašās cepambumbiņas pa dāargām naudām :)

Trackbacks

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: