Lazanja

by Gatis

If you (still) have some lasagna you literally cannot walk out of the kitchen…damn you Italians for inventing such a delicious dish!!!

by Katrina @fb

Jāpiekrīt dāmai, lazanja ir viens no tiem ēdieniem, kurš tā vien uzprasās pēc apēšanas un nav iespējams nosēdēt mierā, kamēr virtuvē joprojām ir kāds lazanjas gabaliņš. Tā kā lazanjai ir daudz dažādu variāciju, tad šoreiz izvēlējāmies lazanju, kuras recepte ir atrodama uz lazanjas plāksnīšu iepakojuma – lazanja ar boloņas un bešamel mērci. Mērču receptes gan neņēmām no paciņas, bet gan no pavārgrāmatas.

Nepieciešams:

  • Lazanjas plāksnes (~250g),
  • siers.

Bešamel mērcei:

  • 100 g miltu,
  • 100 g sviesta,
  • 100 ml piena,
  • sāls, pipari.
  • (mērci var pagatavot vairāk, jo pēc šiem apjomiem knapi sanāk vienai nelielai lazanjai)

Boloņas mērce:

  • 1/2 kg tomātu,
  • 200 g šampinjonu,
  • 1 selerija kāts,
  • 1 burkāns,
  • 1 buntīte pētersīļu,
  • 2 sīpoli,
  • 400 g maltās gaļas,
  • 100 g žāvētas desas,
  • sāls, pipari, cukurs, oregano, sviests, baziliks.

Gatavošanu sāk ar boloņas mērci, jo tā jāgatavo visilgāk. Iesākumā smalki sagriež selerijas kātu, sīpolus, burkānus, desu un pētersīļus.

Lazanja

Pannā izkausē sviestu un liek apcepties sīpolus, burkānus, seleriju un pētersīļus.

Lazanja

Pievieno malto gaļu un desu. Sautē līdz gaļa gatava.

Lazanja

Sagriež šampinjonus un nomizotus tomātus,

Lazanja

un pievieno maltajai gaļai. Pievieno garšvielas un sautē uz mazas uguns aptuveni 20 minūtes.

Lazanja

Kamēr boloņas mērce sautējās, pabatavo bešamel mērci. (Mērci gatavojām ņemot sastāvdaļas 2x vairāk, jo iepriekšējā reizē šķita, ka bešamel mērce ir nedaudz par maz, ja ņem pēc receptes apjomiem)

Katliņā izkausē sviestu.

Lazanja

Izkusušajam sviestam pievieno miltus un kārtīgi izmaisa.

Lazanja

Lazanja

Masai lej klāt uzsildītu pienu un maisa līdz izzūd kunkuļi. Pievieno sāli, piparus un silda uz nelielas uguns, līdz masa sabiezē.  Tā kā mērci taisījām 2x vairāk, tad nedaudz pārcentos ar miltiem un mērce vairāk līdzinājās mīklas pikucim.

Kad mērces sagatavotas, ņem kantainu trauku. Trauku iesmērē ar sviestu un liek pirmo makaronu plākšņu kārtu (trauka apakšā var ieliet arī nedaudz boloņas mērces, bet šķidrums no mērces jau šā vai tā nokļūs līdz trauka dibenam). Makaronus un mērces kārto sekojoši : 1.makaronu kārta – boloņas mērce – 2. makaronu kārta – bešamel mērce – 3. makaronu kārta – boloņas mērce – 4.makaronu kārta – bešamel mērce (virskārta) – rīvēts siers.

Lazanja

Lazanja

Lazanja

Liek cepties cepeškrāsnī 180 grādos uz 20 – 30 minūtēm. Izņemot no krāsns, atstāj uz 10 minūtēm, lai mērces savilktos un lazanja kļūtu stingrāka un vieglāk dalāma.

Lazanja

Lazanja

P.S.

Bešamel mērce lazanjai dod nedaudz saldenu un krēmīgu garšu, kas ir tieši tas, kas liek apēst pa lazanjas gabalam ik reizi, kad sanāk nokļūt virtuvē. Un, ja virtuvē ir lazanja, tad virtuve bieži vien pagadās pa ceļam.

One Comment to “Lazanja”

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: