Paelja / Mixed Paella

by Gatis

Paelja

Paelja ir tradicionāls Spānijas ēdiens, kas sastāv no rīsiem, dārzeņiem un atkarībā no paeljas tipa, no gaļas, gliemežiem vai jūras veltēm. Paelju nācies baudīt tikai vienu reizi un to pašu Spānijā. Palasot mūsu pašu tautiešu atsauksmes par citu izmēģinātajām receptēm, var saprast, ka īstu paelju var nobaudīt tikai Spānijā un mūsu pašu taisītās nekam neder. Toreiz, kad Spānijā izlēmu pusdienās apēst paelju, nodomāju, ka būtu labāk ņēmis ko interesantāku, jo paelja tāds plovveidīgs rīsu izstrādājums ar pāris jūras veltēm un dārzeņiem vien bija, ko droši var pagatavot arī mājās, kā arī pēc vairākiem gadiem izdarījām un beidzot pagatavojām  paši savu paelju.

Tātad, lai pagatavotu paelju (mixed paella: gaļa + jūras veltes), nepieciešams:

  • olīveļļa,
  • 1 sīpols,
  • 1 sarkanā paprika,
  • 2 ķiploku daiviņas,
  • 1 tomāts,
  • 50 g spāņu čorizo desas,
  • 2 vistas filejas gabali,
  • 300 g īsgraudu rīsu,
  • 120 ml baltvīna,
  • 800 ml vistas buljona (var pagatavot no vistu muguriņām),
  • 1 tējkarote safrāna,
  • 100 g zirnīšu,
  • 1 + 1/2 tējkarotes paprikas pulvera,
  • sāls,
  • pipari,
  • garnelas, jūras veltes (kalmāri, gliemeži, utml.)

Iesākumā sagatavo visas nepieciešamās sastāvdaļas – sīpolus, papriku, tomātus sagriež nelielos gabaliņos. Ķiploku sasmalcina. Paelja

Atlaidina garneles un jūras veltes, ja nepieciešams.

Paelja

Paelja

Desu (čorizo nedabūjām, tādēļ ņēmām parastu cietžāvēto desu, bet nopirkt čorizo desu var daudzās vietās, ne tā kā brūnaļģes rāmenam) un vistu sagriež nelielos gabaliņos.

Paelja

No vistu muguriņām, ko par 0.30 Ls/kg var nopirkt centrāltirgū, pagatavo vistas buljonu.

Paelju parasti gatavo speciālā paeljas pannā, kas nedaudz līdzinās wok pannai, tik ar krietni lielāku dibenu un zemākām malām, un tādas mums protams nav, tādēļ ņēmām lielāko mājās pieejamo pannu. Cepšanas laikā vāku lieto tikai pašās beigās, kad pievienotas jūras veltes. Pannā ielej olīveļļu, uzkarsē un apcepina vistas gabaliņus, uzkaisa sāli un piparus.

Paelja

Kad vista pāris minūtes pacepusies, tai pievieno desu un cepina vēl pāris minūtes.

Paelja

Tālāk pannā liek sīpolu.

Paelja

To visu nedaudz pacepina un tad jau pannā liek tomātus, papriku un ķiplokus.

Paelja

Samaisa un ļauj tam minūti pacepties.

Paelja

Pievieno rīsus un kārtīgi samaisa.

Paelja

Paelja

Tālāk pievieno vīnu, safrānu un paprikas pulveri. Visu kārtīgi izmaisa un pievieno vistas buljonu tā, lai nosegtu visas sastāvdaļas (visus 800 ml neizmantojām).

Paelja

Vāra 7-10 minūtes, kamēr lielāka daļa buljona ir uzsūkusies, bet ne visa, un rīsi pusgatavi.

Paelja

Kad tas viss ir 7-10 minūtes vārījies/sutinājies, pa virsu liek jūras radījumus, garneles (var arī svaigas) un zirnīšus (mēs likām beigās, kad bija noņemts no plīts, jo bija tikai konservēti), pārkaisa ar sāli un pipariem.

Paelja

Paelja

Pannai uzliek vāku vai parklāj ar foliju un atstāj sautēties vēl 5 minūtes. Izslēdz plīti un atstāj zem vāka/folijas vēl uz 5 minūtēm. Pasniedz ar citrona šķelīti, maizi un vīnu.

Paelja

Paelja

2 Responses to “Paelja / Mixed Paella”

  1. Šis ēdiens izskatās ļoti dekoratīvi, glužī kā klusā daba. Noteikti rekomendējams tiem, kas vēlas kādu savaldzināt ar savu pārsteidzošo gatavot prasmi.

Trackbacks

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: