Onigiri

by Gatis

Onigiri

Onigiri jeb rīsu bumbas ir populārs japāņu paēdiens, kuru pagatavot mūs iemācīja meitēns no Japānas, kas pāris nedēļas bija ieradies paciemoties un īsti nezināja kā pagatavot kādu interesantāku suši, tādēļ nācās gatavot onigiri.

Onigiri nav nekas vairāk kā vārītu rīsu bumba, kas pildīta ar skābu vai sāļu pildījumu (lasi, aļģi, sēni utml.) un ietīta nori lapā, tāpēc, lai pagatavotu onigiri nepieciešams:

  • suši rīsi,
  • sāls,
  • lasis,
  • soja,
  • nori lapas.

Vispirms izvāra rīsus (vieglā sālsūdenī) – rīsu ūdens attiecība 1:1 + 10% ūdens (200 ml rīsu – 220 ml ūdens). Rīsus kārtīgi noskalo un atstāj uz 30 min mērcēties. Rīsus vāra 15 minūtes uz mazas uguns necilājot katla vāku, jo tvaiks rīsu vārīšanās laikā ir svarīga padarīšana. Pēc vārīšanas rīsus 15 minūtes vēl patur katliņā.

Onigiri

Kamēr rīsi dziest, var pagatavot pildījumu. Pildījumam izmamtojām lasi – nedaudz apcepinātu ar sojas mērci.

Onigiri

Onigiri

Kad rīsi nedaudz atdzisuši, samitrina rokas un mēģina veidot nelielas rīsu bumbas, kuru vidū liek pildījumu.

Onigiri

Onigiri

Onigiri

Gatavās bumbas nedaudz saplacina, lai vieglāka ēšana, un apakšu vai arī visu bumbu ietin norī lapas gabalā. Lai būtu japāniskāk, onigiri var mēģināt izrotāt ar nori lapām vaidojot sejiņas uz rīsu bumbām :).

Onigiri

3 komentāri to “Onigiri”

  1. Par to rīsu vārīšanu, varbūt ka pat nevajag noturēt ūdenī. 2-3 reizes noskalot ar aukstu ūdeni, uzliet nepieciešamo ūdens daudzumu, uzvārīt līdz 100 grādiem un tad nogriezt uz pašu pašu mazāko liesmu uz masākā riņķa (ja ir gāzes plīts) pēc 15 minūtēm, neņemot vāku nost, atstāt uz kādām 15 min pasautēties bez uguns.

    Vēl Japānā bieži esmu redzējis, ka veidojot rīsu bumbas karstus rīsus ietin pārtikas plēvē, izveido bumbu un tad izņem no pārtikas plēves, vai ar visu plēvi ieliek savā bento.

  2. Rīsus kā suši tā arī onigiri skalo minimāli, lai paliek stērķele, kas tos saturēs pēc tam kopā.
    Man, parasti, sanāk rīsu un ūdens tilpumu attiecība 1:3; iepējams ka svara attiecība ir tuvāk 1:1,
    bet tilpuma – 1:1 ūdens, noteikti ir par maz.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: