Soļankas un paštaisītu ķiplokmaizīšu vakars

by Gatis

Gaļas soļanka

Kā pirmā šajā vietnē nejauši nokļuvusi soļanka ar ķiplokmaizi, siera kūka gan nedaudz par to ir apvainojusies, bet nu siera kūkai būs jāpaciešas līdz nākamajai uzdzīvei, jo Somijas siera kūka tapa bez fotomeistara līdzdalības, bet nu nekas, nākošreiz pratīsimies :).

Tātad vietne tapusi ar domu dalīties ar tiem nedaudzajiem lasītājiem, kas šeit iegrieža, Gac un Kac kulinārijas izvirtībās, kā arī kā atgādinājums sev pašiem, lai nebūtu jāmeklē sen aizmirstās receptes digitālajos un nedigitālajos recepšu portālos.

Ja var ticēt lielajai interneta bibliotēkai, tad soļanka ir krievu un ukraiņu  nacionālais ēdiens, kas tiek gatavots vai nu no gaļas, vai sēnēm vai arī no zivs. Mūsu gadījumā tika šmorēti labumi no gaļas.

Tātad, lai pagatavotu visu šo lielo labumu (aptuveni vienu normāla izmēra katliņu 4-5 personām un, ja paveicas, tad arī kādam nākošās dienas pusdienām), ir nepieciešami sekojoši labumi:

Nepieciešamie labumi

  • liellopu gaļas gabals ~0.5kg,
  • neliela nierīte 1gab. (vēlams liellopa, jo tai nav tik izteikta attiecīgā aromāta un piegaršas kā cūkas nierei),
  • šķiņķis (vārīts vai kūpināts) ~0.2kg,
  • desas luņķis 1/2 gab, ~0.1-0.2kg,
  • skābēti gurķīši kāds pārītis,
  • sīpoli ~2gab,
  • tomātu pasta 1-2 ēd. karotes,
  • sviests cepšanai,
  • piedevām: olīves, kaperi, citrona šķēlītes un skābais krējums cik nu kurš uzskata par vajadzīgu.

Lielopa gaļas gabalu liek savā mīļākajā zupas katliņā un izvāra, buljons tālāk tiek lietots zupas pagatavošanai, savukārt nieri var vārīt ne tik mīļajā kastrolīti un atlikumus izbarot zem galda tupošajam diedelniekam.

Gaļu labi novāra

Kad gaļa un niere izvārīta, to sagriež sev tīkamos gabaliņos. Līdzīgi jāizrīkojas arī ar gurķīšiem, šķiņķi un desas pusluņķi. Savukārt sīpolus sagriež strēmelītēs un apcep sviestā, kad sīpoli apcepušies, pievieno tomātu pastu un, ja vēlas, arī kādu tomātu, un nedaudz pacepina. Tālāk visus labumus – sagrieztos gurķīšus, šķiņķi, desu, gaļu, nieri, apceptos sīpolus ar tomātu pastu liek zupas katliņā, kurā jau gaida no gaļas vārīšanas palikušais buljons un vāra vēl kādas 10-20 min. Sāli un citas garšvielas jau katrs pēc saviem ieskatiem.

Liela laba soļankas zupa

Kamēr tiek vārīta zupa, var ātri pagatavot ķiplokmaizi, ko piekost pie zupas, nepieciešama tik viena bagete, viena paciņa sviesta, viena ķiploku galviņa un nedaudz sāls. Sviestu sajauc ar izspiestu ķiploku un nedaudz sāls.

Sviests + ķiploki = Ņammmmmmmmm

Bageti sabriež gabalos un pilda tajos sviesta un ķiploka maisījumu

Bageti sadala

Iesmērē ar ķiploksviestu

Lai arī šķiet, ka sviesta ir ļoti daudz, tas diezgan veiksmīgi sasūcas maizē. Kad tas viss izdarīts, maizi satin folijā un lik cepeškrāsnī pacepināties (200C° 15-20 min) līdz apbrūninās.

Kad zupa izvārīta un maize sacepta, pasniedz lielos zupas šķīvjos kopā ar olīvēm, kaperiem, citronu un krējumu.

Ņammmmmmm

Tā kā nav baudīta īstā soļanka, tad nav nosakāms vai šī ir īsta soļanka vai nē. Katrā ziņa nav nekas līdzīgs tam, ko pasniedz ēstuvēs, kur soļanka vairāk līdzinās rasoļņikam.

Bet jā, garda gaļīga zupīte un maizīte sanāk.

 

One Comment to “Soļankas un paštaisītu ķiplokmaizīšu vakars”

  1. Jāpiebilst, ka pēdējā bildītē redzamo zupu locīja iekšā no olīvēm atkarīgs cilvēks. Drīkst likt arī mazāk olīves. (man tikko viens cilvēks stāstīja, cil ļoti viņai nepatīk olīves…)

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: